Esbjerg universitetspris 2019

Forskning i svampes genetik gav Mikkel Rank Nielsen, Institut for Kemi og Biovidenskab, Esbjerg Universitetspris.

Last modified: 23.11.2019

Fredag d. 22. november blev Mikkel Rank Nielsen fra Sektion for Kemiteknologi som den ene af to studerende hædret med Esbjerg Universitetspris ved en stor prisuddeling på ECH Park i Esbjerg.

Prisen, der uddeles til fremragende studerende for at fremme erhvervsrettet forskning med internationale perspektiver, blev overrakt af tidl. forskningsminister Tommy Ahlers (V) også kendt som serieiværksætter og investor fra Løvens Hule på DR. Ud over æren følger en pengepræmie på 25.000,- kr. til hver af de to prismodtagere.

BANEBRYDENDE SVAMPEFORSKER

Mikkel Rank Nielsen fra Aalborg Universitet Esbjerg, færdiggjorde sin ph.d i molekylærbiologi tidligere i år.

Han har gennem sin forskning været med til at udvikle en metode, der har sat ny rekord i at overføre store gener mellem skimmelsvampe. Det åbner for en række nye muligheder inden for lægemiddelindustrien, biologisk batteriteknologi og muligheden for at opdage nye kemiske stoffer.

- Denne pris er det største skulderklap man kan få fra universitetet, siger han.

- Jeg er virkelig glad for at de viser mig den tillid. Det inspirerer mig selvfølgelig til at fortsætte med at arbejde med forskningen.

PRISPENGE SKAL BRUGES TIL FORSKNINGSOPHOLD

Mikkel Rank Nielsen er tilknyttet AAU Esbjerg som videnskabelig medarbejder frem til 2022.

Allerede næste år begynder han et forskningssamarbejde med amerikanske Professor Hal Alper, som er en af verdens førende forskere inden for det, der hedder metabolic engineering. Her skal han forske i, hvordan man kan udnytte små gærceller til at producere store mængder molekyler, så man kan bygge biologiske batterier eller producere naturlig medicin.

- Med det nye forskningssamarbejde kommer jeg til at opholde mig en del i Texas, så pengene i præmien vil komme til nytte der. Hvis jeg kan få råd til at tage min kæreste med eller leje en bil, vil det unægteligt gøre forskningsopholdet lidt federe, siger han.

Mikkel Rank Nielsen var indstillet til Esbjerg Universitetspris af sin ph.d.-vejleder, Jens Laurids Sørensen og Jens Muff, sektionsleder fra Sektion for Kemiteknologi. Læs indstillingen her.

FAKTA

Esbjerg Universitetspris uddeles til fremragende studerende ved Aalborg Universitet Esbjerg og SDU Esbjerg for at fremme erhvervsrettet forskning i innovation, kompetence og internalisering. Fondene under Claus Sørensens Fond, Danske Bank Fonden i Esbjerg, Business Esbjerg, Esbjerg Fonden og Lida & Oskar Nielsens Fond stiller et kapitalgrundlag på op til 50.000 kr. til rådighed for Universitetsprisen hvert år.

Årets anden prismodtager var Julie Dalgaard Guldager, Ph.d. i Folkesundhedsvidenskab fra SDU Esbjerg.

All news